... postanowiłam poznać i posmakować... Słodkie, lekko galaretowate, będzie jak znalazł na zimę do lodów jak zrobimy z niego przetworek :)...
"(Diospyros kaki) owoc ten jest różnie nazywany np. persymona, hurma wschodnia lub hebanowiec wschodni. Drzewo to z rodziny hebankowatych pochodzi z Azji Wschodniej, obecnie uprawiane również w Europie i Ameryce Północnej. Kaki to owoce wielkości jabłka koloru czerwonego lub pomarańczowego spożywa się je na surowo, suszone lub przerabiane na dżemy, marmolady. Zawierają dużo witaminy C. Ze względu na zawartość garbników używane są w przemyśle garbarskim."
"(Diospyros kaki) owoc ten jest różnie nazywany np. persymona, hurma wschodnia lub hebanowiec wschodni. Drzewo to z rodziny hebankowatych pochodzi z Azji Wschodniej, obecnie uprawiane również w Europie i Ameryce Północnej. Kaki to owoce wielkości jabłka koloru czerwonego lub pomarańczowego spożywa się je na surowo, suszone lub przerabiane na dżemy, marmolady. Zawierają dużo witaminy C. Ze względu na zawartość garbników używane są w przemyśle garbarskim."
a tak na prawdę
mówili o niej persymona
niektórzy znali ją od lat
inni co dopiero napotkali na swej drodze
a jeszcze inni się przekonują
ma ciekawy smak
znajomy jakby
słodka chwilami wręcz nieprzyzwoita
persefona
1 komentarz:
Nawet mi smakuje, ale w tym roku jeszcze go nie jadłam
Prześlij komentarz